WELKOM BIJ

TEAMNL CENTRUM VAN BRABANTSPORT

Welkom in de wereld van topsport! Voor jou als topsporttalent beschikken we over een prachtige topsport opleidingsinfrastructuur. Je bent (misschien) geselecteerd, dus wie weet ga je hier binnenkort gebruik van maken. Een super mooie kans, maar vast ook spannend!

MAAK KENNIS MET ONZE UNIEKE TOPSPORTOMGEVING In dit magazine maak je kennis met het TeamNL centrum van BrabantSport, hoe we je begeleiden, waar je kunt wonen en hoe je dat allemaal kunt combineren met je school. Het TeamNL centrum van BrabantSport is dé basis van de Brabantse topsport en één van de vijf topsportopleidingscentra van NOC*NSF. Maar wat is een TeamNL centrum nou eigenlijk? Bekijk onze animatie waarin we in 2 minuten vertellen wat we precies doen:

Op een TeamNL centrum trainen, onder regie van de sportbond, de beste talenten en topsporters in fulltime trainingsprogramma’s. Uniek aan deze centra is dat trainingsfaciliteiten, huisvesting, onderwijs, (para)medische en andere specialistische begeleiding dicht bij elkaar te vinden zijn. Als topsporter kun je daardoor volledig bezig zijn met je trainingen en wedstrijden en verspil je geen tijd meer aan reizen of het zoeken naar een accommodatie of begeleiding, Deze tijd kun je besteden aan extra trainingsuren. Of herstel.

DE SPORTPROGRAMMA'S DIE ONS TEAMNL CENTRUM ONDERSTEUNT

Ieder TeamNL centrum heeft zijn eigen topsport- en opleidingsprogramma’s. Vanuit onze locaties in Eindhoven en ’s-Hertogenbosch trainen de volgende programma’s:

Zwemmen

Waterpolo

Schoonspringen

Triathlon

Skateboarden

Turnen

Schaatsen

Poolbiljart

TOPSPORT HUBS EN PARTNERSHIPS

Met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant focussen we ons op vier Topsport Hubs waarmee we ook een aantal regionale talentenprogramma’s ondersteunen. Ook hebben we partnerships met PSV, FC Eindhoven en Cycling ClassNL van Team Jumbo Visma. Deze topsportorganisaties maken ook gebruik van onze TeamNL experts.

Zwemmen

met alle disciplines

Wielrennen

met alle disciplines

Turnen

met alle disciplines

Urban

skateboarden, breakdance en BMX Freestyle

VOORZIENINGEN EN BEGELEIDING

Als talent of topsporter heb je een optimale trainingsomgeving nodig. Een vertrouwde basis. Waar je in alle rust kunt werken aan het bereiken van jouw doelen. Waar je kunt groeien. Om deze basis te creëren hebben wij diverse voorzieningen voor jou als sporter ingericht.

Als topsporter van ons TeamNL centrum word je begeleid door ons High Performance Team dat bestaat uit experts op het gebied van strength & conditioning, prestatiegedrag, medisch en paramedisch, topsportleefstijlcoaching en voeding. Ook word je ondersteunt in het combineren van je studie met topsport. Een groot aantal van onze talenten en topsporters woont vlakbij TeamNL centrum Zuid in onze sportcampus of in een van de woonaccommodaties. Kortom: we streven naar een zo optimale trainingsomgeving waarin alle randvoorwaarden, waar wij in kunnen voorzien, aanwezig zijn!

HUISVESTING

SPORTCAMPUS

Voor de jongste fulltime TeamNL sporters hebben we een sportcampus met 48 kamers. Deze sportcampus is geschikt voor talenten tussen de 15-18 jaar. De sportcampus biedt een optimale woonomgeving met een topsportklimaat en –faciliteiten, met minimale reisafstanden en daardoor maximale rust. Het vormt een ideale stap tussen thuis en op jezelf wonen, omdat sporters op de campus zelfstandig leren wonen. De meeste sporters wonen fulltime op de campus, omdat zij in (de buurt van) Eindhoven trainen en onderwijs volgen. Ook is er de mogelijkheid parttime op de campus te verblijven (tot maximaal 2 nachten / week) en worden er hotelkamers verhuurd bij trainingsstages of toernooien. Op de campus is een vaste kok aanwezig, die in samenwerking met topsportrestaurant Papendal, van maandag t/m vrijdag de maaltijden verzorgt (ontbijt, lunch, avondeten). Ook is er toezicht en nachtbeveiliging.

ZELFSTANDIGE WONINGEN

Voor sporters vanaf 18 jaar bieden we woningen in een van de zelfstandige woonstudio’s op Kortonjo aan. Deze studio’s bieden een optimale woonomgeving met een topsportklimaat-en faciliteiten. Het vormt een ideale eerste stap om zelfstandig te wonen met minimale reisafstanden naar trainingsaccommodaties en daardoor maximale rust. De studio’s op Kortonjo zijn zelfstandige woonstudio’s op een locatie schuin tegenover het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. De studio’s zijn ±22m2 groot, hebben een eigen douche, toilet en een eigen keukenblok.

TOPSPORT EN ONDERWIJS

Topsport en onderwijs volgen, het is een uitdagende combinatie. Maar het volgen van onderwijs is erg belangrijk. Ook voor jou als topsporter. Want er komt een moment dat je topsportcarrière voorbij is. De combinatie topsport en onderwijs is vaak lastig, daarom werken we samen met diverse onderwijsinstellingen. Juist, om de combinatie mogelijk te maken. Het onderwijsprogramma wordt voor TeamNL-sporters zoveel mogelijk afgestemd op het topsportprogramma. En dat is ook nodig omdat je als fulltime talent of topsporters twee keer per dag traint, waardoor je niet altijd het volledige onderwijsprogramma kunt volgen. Klik hier voor uitgebreide informatie over de combinatie tussen onderwijs en topsport.

De jongste topsporters zitten vaak nog op het voortgezet onderwijs. Voor hen werken we samen met het Rodenborch-College in ’s Hertogenbosch en Parmant Scholen in Eindhoven, beide aangesloten bij EVOT (Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport). Het zijn Topsport Talentscholen. Waar je als topsporter onderwijs kunt volgen via een maatwerk programma, zoals bijvoorbeeld een flexibel lesrooster, gespreid eindexamen doen, aangepaste roosters of extra begeleidingsuren. Ook topsporters op het mbo, hbo of de universiteit hebben speciale onderwijsvoorzieningen nodig om topsport en studie te kunnen combineren. Voor hen zijn we de samenwerking aangegaan met meerdere onderwijsinstellingen in Zuid-Nederland. Bekijk hier het overzicht van al onze samenwerkingspartners op het gebied van onderwijs.

MEDISCHE VOORZIENINGEN

Een sporter moet altijd zo fit mogelijk aan de start staan van een toernooi. Niet alleen in het Olympisch jaar maar ieder jaar, iedere maand, iedere dag. Met een trainingsbelasting van twintig uur of meer per week is het erg belangrijk om toegang te hebben tot de juiste medische zorg. Daarom werken we samen met experts op het gebied van sportgeneeskunde en sportfysiotherapie. Experts van het sport medisch centrum van het Jeroen Bosch ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch en TopSupport van het St. Anna ziekenhuis in Eindhoven.  

WERKWIJZE

Als topsporter wil je niet te ver reizen naar de fysiotherapeut of sportarts. Daarom vinden alle behandelingen plaats op of vlakbij de trainingscentra. Ieder topsportprogramma heeft een vaste sportarts. En een of meerdere vaste fysiotherapeuten. Volgens een vast rooster kunnen talenten en topsporters bij de experts terecht voor behandelingen en blessureconsulten.

HUISARTS EN TANDARTS

De meeste mensen staan ingeschreven bij een huisarts of tandarts in hun woonplaats. Dat is handig want dan heb je altijd de juiste zorg in de buurt. Voor topsporters is dit natuurlijk net zo belangrijk. Of misschien nog wel belangrijker. Veel sporters die bij TeamNL centrum Zuid komen trainen, gaan ook bij ons wonen. Of in de stad Eindhoven of ’s Hertogenbosch. Sta je dan nog ingeschreven bij je huisarts uit je geboorteplaats, dan kun je niet snel terecht wanneer er acute zorg nodig is. We adviseren sporters dan ook in te schrijven bij een huisarts en tandarts in Eindhoven of ’s-Hertogenbosch. We werken samen met Huisartsenpraktijk SGE-Sibelius, Eindhoven & het Centrum voor Mondzorg Waalre.

ZORGVERZEKERING

Via het TeamNL centrum krijgen de topsporters de juiste medische begeleiding. Op structurele basis. Toch is dit niet altijd voldoende. Denk bijvoorbeeld aan langdurige revalidatie na een ernstige blessure. Het is erg belangrijk dat talenten en topsporters goed verzekerd zijn. We raden hen een uitgebreide aanvullende verzekering aan met voldoende fysiotherapie-behandelingen. Zilveren Kruis heeft een speciale Topsportpolis. De Topsportpolis is een uitgebreide en speciaal voor topsporters samengestelde verzekering voor ziektekosten die TeamNL in samenwerking met Zilveren Kruis aanbiedt. De Topsportpolis is beschikbaar voor topsporters met een A-, Selectie- of HP-status.

TOPSPORTLEEFSTIJLCOACHING EN PRESTATIEGEDRAG

Groeien als topsporter én als persoon

Trainen, wonen en studeren in een TeamNL centrum vraagt veel van je. Je woont met leeftijdsgenoten, zorgt grotendeels voor jezelf, moet je schoolwerk bijhouden en op tijd op school, bij de training en bij andere afspraken verschijnen. En dan train je ook nog eens iedere dag, of soms zelfs vaker dan eenmaal per dag.

Om je zowel binnen je sport als daar omheen optimaal te ontwikkelen en te presteren, heb je competenties nodig. In je sport kun je denken aan het stellen van doelen, het richten en vasthouden van je aandacht en het omgaan met wedstrijdspanning. In de organisatie van je leven rondom sport zijn bijvoorbeeld communicatie, het creëren van een optimale balans tussen sport en onderwijs en het bewaken van je grenzen belangrijk. Sommige dingen kun je misschien al wanneer je naar een TeamNL centrum komt.

Voor competenties waarop je je nog moet of wilt ontwikkelen, is de leerlijn Prestatiegedrag. De competenties van deze leerlijn worden je aangeboden via je sportcoach en doormiddel van diverse workshops. Dit gebeurt allemaal in onder leiding van het team Prestatiegedrag van TeamNL centrum Zuid. Daarnaast zijn er op aanvraag mogelijkheden voor individuele begeleiding door onze experts Prestatiegedrag en Topsportleefstijl & Welzijn.

VOEDING

De juiste voeding op het juiste moment. Dat is voor een topsporter belangrijk. Maar wat is juiste voeding? Wat heeft je lichaam nodig en op welk moment van de dag? Sport en voeding gaan hand in hand. Door je basissportvoeding en je voedingsinname rondom trainingen en wedstrijden te optimaliseren, zorg je voor voldoende energie en herstel. Aan de hand van je sportdoelstelling, kunnen onze voedingsexperts een individueel en op maat gemaakt sportvoedingsadvies opstellen. Tijdens het eerste consult worden jouw vragen, doelstellingen, trainingen en voedingsinname besproken. Aan de hand hiervan stelt de voedingsexpert samen met jou en je coach een sportvoedingsadvies op. Je krijgt niet alleen te horen wanneer je wat kunt eten, maar vooral ook waarom dit belangrijk is.

STRENGTH & CONDITIONING

Als topsporter of talent krijg je twee of drie keer per week fysieke training. Krachttraining, core stability training, conditietraining. Om sterker te worden, sneller te sprinten. Hoger te springen. Daarnaast helpt fysieke training om blessures voorkomen.

Iedere sport vraagt een andere fysieke training. Daarbij houden we ook rekening met leeftijd en ervaring. Jonge talenten moeten eerst de basisoefeningen goed leren uitvoeren. Het verkeerd uitvoeren van een oefening kan leiden tot blessures.

GESPECIALISEERDE TRAINERS

Al onze programma’s hebben een vaste Strength & Conditioning (S&C) expert. Hij of zij schrijft individuele krachtschema’s en verzorgt de fysieke training. Het eerste consult bij een van onze drie S&C-experts bestaat uit een intake door het invullen van een vragenlijst en een fysieke screening door standaard fysieke testen, eventueel aangevuld met extra testen die passen bij jouw specifieke sport. Onze S&C-experts worden inhoudelijk aangestuurd door de prestatiemanager Strength & Conditioning van NOC*NSF voor het waarborgen van de kwaliteit.

EXPERTISE KRACHT EN CONDITIE

(Bonds)coaches zijn niet altijd gespecialiseerd in het geven van fysieke training. Daarom werken we met gespecialiseerde S&C-experts. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied en werken nauw met elkaar samen om kennis te delen en elkaar te ondersteunen. Iedere S&C-expert begeleidt zo mogelijk enkele jaren dezelfde topsporters en programma’s. Dit zorgt voor optimale afstemming van de krachtschema’s op het individu en op de desbetreffende sport. Ze maken deel uit van het multidisciplinair team en werken nauw samen met de (bonds)coaches, de embedded scientists en de (para)medische teams.

KRACHTTRAININGSRUIMTE

We beschikken over een uitgebreide krachttrainingsruimte die van alle benodigde materialen voorzien is.

TEAM

Dit is het enthousiaste team van mensen dat dagelijks voor én achter de schermen werkt om jou te ondersteunen bij je topsportdroom.

OVER BRABANTSPORT

BrabantSport maakt Brabant sterker door sport. Vandaag, morgen en overmorgen. Want een provincie mét sport is sterker dan een provincie zonder sport. BrabantSport maakt zich daarom hard voor het allerbeste sportklimaat van Nederland, in de breedste zin van het woord. Zo zijn we er in Brabant voor iedereen, met én zonder beperking. We helpen bijvoorbeeld Brabanders die in het dagelijks leven hulpmiddelen gebruiken, ook de juiste hulpmiddelen te vinden op sportief gebied om te kijken welke sport het beste bij hen past. Via ons TeamNL centrum investeren we in talentontwikkeling, zodat we als Brabant hofleverancier blijven van topsporters en talenten die schitteren op (inter)nationale toernooien. We proberen die topsportevents van internationale allure ook naar Brabant te halen, zodat onze eigen toppers op eigen bodem kunnen schitteren en zichzelf kunnen kwalificeren voor de Spelen. Én natuurlijk leveren die topsportevenementen ook een mooie impuls op economisch en sociaal-maatschappelijk vlak op. Diezelfde sporters maken weer gebruik van de nieuwste snufjes in de sport, waardoor zij bijvoorbeeld net die ene seconde sneller kunnen zwemmen. Want ook innovatie zit in ons DNA.

#brabantsterkerdoorsport