DE ROL VAN BRABANTSPORT RICHTING DE SPELEN
BrabantSport maakt Brabant sterker door sport. Vandaag, morgen en overmorgen. Want een provincie mét sport is sterker dan een provincie zonder sport. BrabantSport maakt zich daarom hard voor het allerbeste sportklimaat van Nederland, in de breedste zin van het woord.
Zo zijn we er in Brabant voor iedereen, met én zonder beperking. We helpen bijvoorbeeld Brabanders die in het dagelijks leven hulpmiddelen gebruiken, ook de juiste hulpmiddelen te vinden op sportief gebied om te kijken welke sport het beste bij hen past. Via ons TeamNL centrum investeren we in talentontwikkeling, zodat we als Brabant hofleverancier blijven van topsporters en talenten die schitteren op (inter)nationale toernooien. We proberen die topsportevents van internationale allure ook naar Brabant te halen, zodat onze eigen toppers op eigen bodem kunnen schitteren en zichzelf kunnen kwalificeren voor de Spelen. Én natuurlijk leveren die topsportevenementen ook een mooie impuls op economisch en sociaal-maatschappelijk vlak op.
Diezelfde sporters maken weer gebruik van de nieuwste snufjes in de sport, waardoor zij bijvoorbeeld net die ene seconde sneller kunnen zwemmen. Ook innovatie zit in ons DNA. We zoomen eerst even verder in op ons TeamNL centrum. ruim 100 topsporters en talenten op weg naar de Olympische Spelen! Onze experts begeleiden de sporters met voedingsadvies, topsportleefstijlcoaching, prestatiegedrag en strenght&conditioning. Ook zorgen we voor de beste medische begeleiding en huisvesting.
OVER BRABANTSPORT HOME OF TEAMNL
Brabant barst van de talenten. Zij vormen de kweekvijver voor onze sportieve ambities. Voor deze talenten beschikken we over een prachtige opleidingsinfrastructuur. Het TeamNL centrum van BrabantSport is dé basis van de Brabantse topsport en een van de vijf topsportopleidingscentra van NOC*NSF. Als TeamNL centrum faciliteren we TeamNL en TalentTeamNL programma’s. Dit doen we om ervoor te zorgen dat topsporters en talenten zich optimaal kunnen voorbereiden op het hoogste podium. Een optimale topsportinfrastructuur is daarbij noodzakelijk. Uitgangspunt hierbij is dat we de beste sporters met de beste coach op één locatie met de beste faciliteiten bij elkaar brengen. Meer weten over wat we doen? Check onze animatie!
HOE BRABANTSE INNOVATIE BIJDRAAGT AAN DE MEDAILLESPIEGEL
Wist je dat wij samenwerken met onder andere fieldlabs zodat sporters met slimme innovaties het beste uit zichzelf kunnen halen, zowel qua performance als vitaliteit? Innovaties die helpen de samenleving vitaler te maken én die topsportprestaties helpen verbeteren? Zo is het bijvoorbeeld met moderne technologie mogelijk om op enkele millimeters nauwkeurig een zwemslag te meten. En dat draagt natuurlijk bij aan de medaillekansen van onze topsporters en talenten. Het TeamNL centrum werkt nauw samen met deze labs:
INNOSPORTSLAB
’s-Hertogenbosch
Het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch (ISLDB) in ‘De Plek’ in ‘s-Hertogenbosch is hét centrum van innovatie voor de gymnastische sporten in Nederland. Sinds 2016 is het een Sportinnovator Centrum. Ongeveer 30 gymnastische disciplines, zowel recreatief als topsport, trainen in ‘De Plek’ inclusief het Nederlandse Heren Turnteam en de Nederlandse Trampolinespringers. Het InnoSportLab innoveert de gymnastische sport en ondersteunt gymnasten in de top- en breedtesport op weg naar het bereiken van hun doelstellingen!
URBAN SPORTS PERFORMANCE CENTER
(USPC) Eindhoven
Ook voor urban sports (skateboarden, BMX, freerunning) is er een SportFieldLab. Doel is om urban sporters en hun coaches te helpen bij talentontwikkeling. Het gaat om blessuregevoelige sporten, dus inzicht en begeleiding door de wetenschappelijke professionals gaat de Brabantse sporters enorm helpen om langer en beter te kunnen sporten. Dit jaar is skaten voor het eerste een Olympische discipline.
INNOSPORTSLAB
de Tongelreep, Eindhoven
In het InnosportLab de Tongelreep werken wetenschappers en ondernemers aan het zwemmen van de toekomst. Hoe ziet de zwemles er over een paar jaar uit? Hoe kunnen de Nederlandse topzwemmers net een beetje sneller gaan? Aan deze en andere vragen werken de mensen van het InnoSportLab elke dag.
Onderzoeker Aylin Post van InnosportLab de Tongelreep aan het woord...
ONDERZOEK AYLIN POST SCHAKEL TUSSEN WETENSCHAP EN PRAKTIJK
‘JEUGDSPORTERS HELPEN HUN DROOM TE REALISEREN’ Met de subsidie van het TeamNL centrum Zuid van BrabantSport worden mooie dingen gedaan. Dat wordt duidelijk als we praten met Aylin Post. Zij is erg blij met deze financiële injectie die ze ontvangt via het TeamNL centrum Zuid. Goed geïnvesteerde middelen die terecht komen bij het InnoSportLab de Tongelreep in Eindhoven. Hier wordt het onderzoek van Aylin afgerond. Een onderzoek met een stevige looptijd. Haar in 2018 gestarte onderzoek vanuit de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG in samenspraak met de KNZB loopt door tot oktober 2022. PUZZEL Aylin werd geboren in het midden van het land en pendelt tegenwoordig tussen Groningen (vriend) en Eindhoven (zusje). “Dat verdeel ik mooi over de week. Mijn zusje komt uit de zwemsport en was heel talentvol in de jeugd. Ze was Nederlands kampioen bij de junioren en jeugd, maar haalde niet een EK of WK. (Lacht) Ik wel. Ik stond in 2019 in het oranje op een WK en ga dit jaar naar de EJK in Rome. Niet om deel te nemen, maar om zwemmers te analyseren. Dat is een belangrijk onderdeel van mijn onderzoek. Het komt neer op het vier jaar lang volgen van sporters, in dit geval zwemmers. We ontrafelen waarom ze zo hard zwemmen. enzovoorts. We kijken dus veel verder dan alleen de makkelijkste optie om zwemtalent te herkennen; de geklokte tijden. We analyseren de zwemprestaties door naar verschillende aspecten van de zwemmer te kijken. Denk dan aan lichaamsmaten, fysiologie, techniek, tactiek en mentale aspecten. Met al die stukjes informatie leggen we een puzzel over hoe de prestatie tot stand komt en hoe dat verandert over de tijd.”
OVER HET HOOFD ZIEN De persoonlijke doelstelling van Aylin is niet slechts een prachtig wetenschappelijk eindproduct, maar juist iets dat ook ten behoeve van de sportwereld handzaam is in de praktijk. Haar hoofddoelstelling is dan ook impact maken binnen de sportpraktijk! Een belangrijk uitvloeisel daarvan is het maken van een sterk talentprogramma. Daarnaast is haar motivatie ook voortgekomen uit de ergernis die ze ervaart als tijdens selectiemomenten alleen gekeken wordt naar prestaties in het hier en nu. “ Door alleen te kijken naar de prestatie en niet naar hoe de prestatie tot stand is gekomen (de context), is de kans groot dat je talentvolle sporters (bijvoorbeeld laatrijpe sporters) over het hoofd ziet. Niet ieder talent is op jonge leeftijd al de beste, er zijn genoeg sporters die pas op latere leeftijd tot successen komen. Het is dan ook van belang dat bonden, ook andere dan de KNZB, dit gaan inzien en meer gaan kijken naar de potentie van een sporter. Het nauwkeurig volgen van de ontwikkeling (niet alleen in tijd maar ook kijken naar de onderliggende kwaliteiten) is een werkwijze die daar bij past. Dat betekent voor sporters dat ze wat vaker meedoen aan testen en metingen. ‘Een onderzoek zoals dit waar we in vier jaar heel veel nuttige data ophalen, is van groot belang voor de sportwereld. Om te beginnen hier in Brabant, maar zeker ook in de rest van ons land. Super dat hier in Eindhoven de mogelijkheid geboden wordt om op deze innovatieve wijze te kunnen werken!”