De Olympische en Paralympische Spelen

23 juli - 8 augustus / 24 augustus - 5 september

Team BrabantSporters actief op de Spelen:

(OL=Olympisch) (PL=Paralympisch)

BAS VERWIJLEN

Den Bosch


OL, vanaf 24 juli

HARRIE LAVREYSEN

Luyksgestel


OL, vanaf 2 augustus

SJEF VAN DEN BERG

Heeswijk Dinther


OL, vanaf 23 juli

LISA SCHEENAARD

Eindhoven


OL, vanaf 23 juli

DANIËLLE VAN DE DONK

Valkenswaard


OL, vanaf 21 juli

KIKA VAN ES

Boxmeer


OL, vanaf 21 juli

LIDEWIJ WELTEN

Den Bosch


OL, vanaf 24 juli

PIEN SANDERS

Tilburg


OL, vanaf 24 juli

FRÉDÉRIQUE MATLA

Den Bosch


OL, vanaf 24 juli

MINK VAN DER WEERDEN

Geldrop


OL, vanaf 24 juli

JOEP DE MOL

Berkel-Enschot


OL, vanaf 24 juli

TWAN VAN GENDT

Den Bosch


OL, vanaf 29 juli

NADINE BROERSEN

Dongen


OL, vanaf 30 juli

MARIANNE VOS

Babyloniënbroek


OL, vanaf 25 juli

MAIKEL SCHEFFERS

Den Bosch


PL, vanaf 28 augustus

KELLY VAN ZON

Dongen


PL, vanaf 25 augustus

SANNE VOETS

Berghem


PL, vanaf 27 augustus

KENNY VAN WEEGHEL

Heeswijk-Dinther


PL

MARLENE VAN GANSEWINKEL

Hilvarenbeek


PL

KIMBERLY ALKEMADE

Den Bosch


PL

Deze sporters faciliteren wij vanuit ons TeamNL centrum:

RANOMI KROMOWIDJOJO


vanaf 30 juli

FEMKE HEEMSKERK


vanaf 30 juli

MAAIKE DE WAARD


vanaf 30 juli

FERRY WEERTMAN


vanaf 5 augustus

ARJAN KNIPPING


vanaf 24 juli

NYLS KORTSTANJE


vanaf 29 juli

KIM BUSCH


vanaf 24 juli

MARRIT STEENBERGEN


vanaf 24 juli

STAN PIJNENBURG


vanaf 24 juli

CELINE VAN DUIJN


vanaf 3 augustus

INGE JANSEN


vanaf 3 augustus

KEET OLDENBEUVING


vanaf 26 juli

ROOS ZWETSLOOT


vanaf 26 juli

Overige Brabanders die zich ook wisten te kwalificeren:

MAYA KINGMA

Breda


vanaf 27 juli

SANNE VAN DIJKE

Heeswijk-Dinther


vanaf 28 juli

GUUSJE STEENHUIS

Grave


vanaf 29 juli

SANNE VERHAGEN

Best


vanaf 26 juli

MATHIEU VAN DER POEL

Hoogerheide


vanaf 26 juli

NOORTJE EN BREGJE DE BROUWER

Goirle


vanaf 2 augustus

JORIS VAN GOOL

Tilburg


vanaf 5 augustus

ANNE VAN DE WIEL

Breda


vanaf 5 augustus

ANNEMIEK BEKKERING

Veghel


vanaf 28 juli

RAÏSA SCHOON

Werkendam


vanaf 24 juli

DINJA VAN LIERE

Uden


vanaf 24 juli (reserve)

HARRIE SMOLDERS

Lage Mierde


vanaf 3 augustus (reserve)

MAIKEL VAN DER VLEUTEN

Someren


vanaf 3 augustus

SANDER DE GRAAF

Made


vanaf 24 juli (reserve)

JORIS HARMSEN

Luyksgestel


OL, vanaf 29 juli

SHANNE BRASPENNINCX

Turnhout


OL, vanaf 2 augustus

NIELS VINK

Helmond


PL

AMY SIEMONS

Helmond


PL

VOETBALVROUWEN

Jackie Groenen uit Tilburg, Aniek Nouwen uit Deurne, Joëlle Smits uit Den Bosch


vanaf 21 juli

HOCKEYVROUWEN

Margot van Geffen, Marloes Ketels, Laura Nunnink Malou Pheninckx uit Oosterhout.


vanaf 24 juli

HOCKEYMANNEN

Glenn Schuurman uit Boxtel, Sander de Wijn uit Cuijk


vanaf 26 juli

FREDERIQUE VAN HOOF

Helmond


PL

LEVI VLOET

Linden


PL

PARALYMPISCH ROLSTOELTENNISSER MAIKEL SCHEFFERS VAN BRABANT NAAR GOUD

Het worden zijn vierde Paralympische Spelen. Na Peking (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) staat hij deze zomer in Tokyo; rolstoeltennisser Maikel Scheffers. De Bosschenaar keek enorm uit naar de Spelen afgelopen jaar, maar is er nu wederom klaar voor. Klaar om op zijn 38e zijn tweede paralympische medaille in de wacht te slepen tijdens de 16e editie van de Paralympics die van 24 augustus tot en met 5 september plaatsvinden. Na brons in 2008 in Peking gaat Maikel nu in Tokyo voor goud!

Maikel is al ruim 28 jaar actief in het rolstoeltennis. Hij werd geboren met een open ruggetje, maar dat weerhield hem er niet van te gaan sporten. Allesbehalve zelfs! Hij begon op jonge leeftijd met tennissen met vriendjes op straat en werd later lid bij TV Thadia in Sint-Michielsgestel. Onlangs plaatste hij zich voor zijn vierde Parampische Spelen. Dat de Spelen een jaar uitgesteld werden, was voor Maikel uiteraard een grote teleurstelling. Dat is voor sporters natuurlijk hét toernooi waar je naartoe werkt. Maar nu, één jaar later, staat de zevenvoudige Grand Slam winnaar te popelen af te reizen naar Japan. TOCH WEER EEN KIPPENVELMOMENT De voorbereiding naar Tokyo verliep voor Maikel dankzij corona alles behalve vlekkeloos. ‘Het was rommelig. De ene periode stonden er veel toernooien op de kalender. De periode daarna vielen er toernooien af. Ik heb zelf het programma zo goed mogelijk in proberen te vullen. Uiteindelijk ben ik alsnog redelijk tevreden gezien alle struggles.’ En dus gaat hij goed voorbereid op weg naar Japan. Toen hij hoorde dat hij mocht gaan, zorgde dat nieuws toch wel even voor kippenvel bij de Bosschenaar. ‘Het is gewoon een mijlpaal. Mijn 4e Spelen. Ik wist dat we in de dubbel als derde geplaatst koppel veilig stonden. En toch is het altijd even afwachten totdat je daadwerkelijk die bevestiging krijgt. Want, ieder land heeft zijn eigen eisen. In Nederland zijn die eisen hoog. In de single moet je in de Nederlandse top 12 en in de dubbel moet je zelfs bij de beste acht koppels van de wereld horen. Dus ik ben enorm trots dat ik op 18 augustus, samen met het hele team, naar Tokyo vlieg om zowel in het enkelspel als in het dubbelspel met mijn partner Tom Egberink uit te mogen komen!’ OP NAAR EEN MEDAILLE De Spelen zijn speciaal. Je bent er jaren voor in voorbereiding. Dat brengt een ander soort spanning met zich mee voor Maikel. ‘Je wilt jezelf belonen, je wilt het team belonen voor al die uren voorbereiding, voor al dat harde werk.

Gelukkig hebben we in Japan nog voldoende tijd om te acclimatiseren en te wennen aan de omgeving en de sfeer. In het enkelspel wordt het lastig. Iedereen is voor mij een grote concurrent. In het enkelspel heb je een hele brede top. Toch kan ik daar voor een verrassing zorgen. Mijn pijlen zijn echter gericht op het dubbelspel. Tom en ik maken een goede kans als 3e koppel van de wereld. Dat moet je dan natuurlijk nog wel waarmaken, want ook de Japanners, Engelsen, Fransen en Belgen zijn in goede vorm. En dan heb je nog outsiders zoals de Argentijnen en de Spanjaarden, dus wij zullen in bloedvorm moeten verkeren en voor die medaille moeten gaan. Dat zijn we aan onszelf verplicht. Pas dan zijn de Spelen ook daadwerkelijk geslaagd voor mij.’ BRABANDER IN HART EN NIEREN Als vrienden hem zouden moeten omschrijven in vijf woorden, dan zou volgens Maikel dit rijtje tevoorschijn komen: passievol, genieter, doorzetter, empathisch en vooral een rasechte Brabander. Brabant is belangrijk voor hem. Om die reden is hij ook trotse ambassadeur van Team BrabantSport. ‘Iedereen verdient een kans om te sporten. Iedereen moet kunnen sporten. Als ik daar een steentje aan bij kan dragen door mede Brabanders op mijn manier te motiveren en te stimuleren, dan doe ik dat heel graag. Zo ben ik zelf ook begonnen, omdat anderen mij inspireerden.’ Maikel is een sportman in hart en nieren. Een sportman met nog heel veel dromen en hij denkt nog lang niet aan stoppen. Hij heeft nog zoveel plezier in het spelletje. Voor nu ligt de volle focus op Tokyo, al het andere leidt alleen maar af. Al gaat hij echt wel kijken als andere Nederlandse sporters in actie komen in Tokyo indien hij de kans krijgt. Om daarna weer terug te keren naar huis. Want dat is Brabant voor hem…Thuis.

BRABANTSPORT SPELEN

Met de Olympische (23 juli – 8 augustus) én Paralympische Spelen in Tokyo (24 augustus-5 september) in zicht, geven we Brabantse basisscholen de kans hun leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 mee te nemen in het verhaal van de Spelen met het BrabantSport Spelen lespakket. Met een viertal video’s van onze Team BrabantSporters, posters met o.a. feitjes en weetjes, een gesigneerde ansichtkaart, een diploma én een digitaal bordspel. Want juist nu inspireren we graag met de kracht van sport! Inmiddels is het pakket al ruim 100 keer gedownload.

Wielerfenomeen Marianne Vos neemt de klas mee in haar verhaal over de Olympische Spelen en rolstoeltennis-kampioen Maikel Scheffers vertelt de ins & outs van de Paralympische Spelen. Of misschien willen leerlingen weten wat je moet doen en laten om topsporter te worden? Hockeychamp Lidewij Welten vertelt het! En natuurlijk gaan we ook gewoon lekker bewegen met de beweegles van topjudoka Roy Meyer. En dit alles digitaal!

Het digitaal lespakket gebruiken? Trek een juf of meester van een Brabantse basisschool aan de mouw en stuur hen naar de website. Ben je zelf leraar of lerares, check dan snel de link! Het pakket staat tot en met 22 juli nog online.