Daan Quaars helpt Urban groeien in zijn Breda

ENTHOUSIASME GROOT BIJ WETHOUDER SPORT

Niet alleen als wethouder met sport in zijn portefeuille bespeur je enthousiasme over Urban Sports. Daan Quaars (41) is ook als privépersoon gegrepen door deze veelzijdige vorm van sporten. “En cultuur niet te vergeten. Dat vind ik misschien nog wel het mooiste, de samenhang tussen sport en cultuur. Het is een volwaardige manier van leven en dat sluit goed aan bij onze rol over overheid. Het is mede daardoor dat we in Breda voor 2022 een extra impuls van €100.000 verstrekken. Samen met mijn collega wethouder Marianne de Bie gaan we met de mensen die actief zijn om tafel. Zij kunnen het beste aangeven waar deze middelen aan besteed moeten worden. We overleggen hierover ook met studenten van BUas.”

SPORTIEF Daan Quaars stamt uit een sportieve familie. Oom Bertus speelde voor NAC en PSV. Voetballen is ook de sport die hij tot zijn studie zelf beoefende. “Daarna verwaterde dit door studie en verhuizing. Twee jaar terug werd duidelijk dat de Vuelta naar Breda zou komen. Reden genoeg om een racefiets te kopen om dan ineens iedereen te verrassen en 100 kilometer mee te rijden bij een side-event. Helaas moeten we op de Vuelta nog even wachten, maar ik ben wel tot vijf keer per week blijven fietsen. Vooral voor het werk. Om 6.15 uur vertrekken en dan fris naar het eerste overleg van de dag.” Met skateboards en stuntstepjes heeft hij minder. “Mijn kinderen wel. De middelste van 10 gaat geregeld naar de skatebaan met zijn stunt BMX. Die ruilt hij dan soms in en komt met een stepje thuis. Het is mooi om te zien dat veel mensen lekker buiten bezig zijn. Dat wordt alleen maar meer. In de grootste wijk van Breda, de Haagse Beemden, komt een nieuw groot skatepark. We hebben in de stad ook al drie trampolineparken, ook een mooie vorm van Urban.”

SAMENWERKING Door de Brabantse samenwerking is het enthousiasme van de sportieve wethouder alleen maar gegroeid. “Het is niet voor niets een nieuwe Olympische sport. Het is aantrekkelijk om te doen en om naar te kijken. Met de grootste Brabantse gemeenten geven we er een gezamenlijke slinger aan. Wat me opvalt is de enorme reisbereidheid van de mensen die Urban Sports bedrijven. Is een voetballer al vaak vermoeid aan het kijken als hij naar een uitwedstrijd in de buurt moet, deze sporters rijden gemakkelijk even van Breda naar Eindhoven. Het is mooi dat in alle steden mooie evenementen te zien zijn. In Breda kijken we uit naar het 3x3 Basketball, heel dynamisch en zeer leuk om te zien. Rond het NK atletiek in onze stad wordt een tijdelijke atletiekbaan neergelegd voor Urban Hurdles. Dat doe je niet direct zelf, maar is een kijksport die ook veel gedeeld wordt op social media. Dat veroorzaakt ook de groei. Mijn eigen drie kinderen kijken heel veel Urban Sports op TikTok. Daar zien ze voorbeelden van trampolinespringers en andere onderdelen.”

TALENT Door investeringen in Breda in de laatste jaren, waar bij Pier 15 al prachtige evenementen zijn afgewerkt, wordt Breda beschouwd als volwaardige Urban City. “Het is mooi om onze buitenruimte te benutten voor de talenten van veel (jonge) mensen. Heb je minder talent voor voetbal, dan kun je op veel plaatsen je talent laten zien binnen Urban Sports. Nogmaals, de samenwerking met de cultuursector is ook geweldig voor de stad. Dit geldt voor alle steden overigens. Urban is echt van belang voor heel Brabant. Als ik een quote moet afmaken met de tekst ‘Urban is’ dan vul ik dat aan met de woorden ‘niet voor niets Olympisch geworden’.

VIND ONS OOK OP SOCIAL MEDIA