URBAN SPORTS PERFORMANCE CENTRE HELPT URBAN SPORTS NAAR HOGER LEVEL

Nee, zet Harmen Bijsterbosch niet zelf op een skateboard of een BMX-fiets om ‘vette tricks’ uit te voeren. De roots van deze wetenschapper liggen qua sportgebied op het volleybalveld. Eerst als speler en later als coach op het hoogste niveau. Ook in deze sport is er sprake van innovatie, maar veel minder dan in zijn huidige job als labmanager van het Urban Sports Performance Centre (USPC).

SPORT VOOR IEDEREEN Harmen heeft aansluitend aan zijn studie aan de TU/e altijd gewerkt in het domein van innovatie en de interactie tussen technologie en gebruikers. Sinds 2016 stopt hij zijn kennis en passie in het vanzelfsprekend maken van sport voor iedereen. Dat is de missie van het InnoSportLab Sport en Bewegen, waarvan hij de directeur-bestuurder is. Harmen vindt daar zijn uitdaging in het realiseren van maatschappelijke vernieuwingen in de relatie tussen sport en gezondheid . “In deze projecten kwamen we regelmatig in contact met Urban Sports. De beoefenaars hiervan zijn vooral de jongeren die niet in traditioneel verenigingsverband sporten. Een hele andere (sport) wereld met nauwe raaklijnen naar cultuur. De sport laat zich mooi verwoorden met de slogan ‘Do it yourself, do it together’. Met tips van meer ervaren sporters en het applaus als iets lukt worden de skills van jonge talenten vergroot.

Tegelijkertijd kregen wij vragen of wij deze talenten ook met innovatie konden ondersteunen, zoals bijvoorbeeld de onderwatercamera’s in het zwembad doen. Reden genoeg om het USPC op te richten, organisatorisch onderdeel van het InnoSportLab overigens. We zagen volop kansen om deze relatief jonge sporten te helpen verbeteren. We doen dit inmiddels vanuit een geweldige locatie. Op Strijp S zijn we thuis in Area 51, een gigantisch indoor urban sports park met daarin sinds dit jaar ook ons kantoor. Daar zitten we met onze 5 medewerkers en ieder semester zo’n 10 tot 15 studenten. Wat we daar doen? Laat ik het zo zeggen, we helpen om de Urban Sports te professionaliseren. Dat laatste woord vind ik eigenlijk een rotwoord dat totaal niet past bij de scene, maar urban sports worden steeds populairder en zijn zelfs Olympisch geworden. In dat proces dragen wij graag ons steentje bij.”

SKATRIXX Een goed voorbeeld van die nieuwe technologieën is Skatrixx. Via een onder het skateboard bevestigde kleine sensor worden basiszaken zoals snelheid en hoogte gemeten. “De sensor communiceert met je telefoon en de app brengt op een overzichtelijke manier je prestaties in kaart. Op die manier kun je jezelf verbeteren, maar ook tegen anderen strijden of je vrienden uitdagen. Ja, het is een vorm van gaming zoals we die al kennen uit de tijd van de Wii. Dit is echter meer specifiek op jeugd en jongeren gericht en helpt de skateboard sport aantrekkelijker te maken. We constateren dat veel kinderen die de basisschool verlaten ook hun sportvereniging niet meer bezoeken. Dat past vaak niet goed met nieuwe interesses, nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, bijbaantjes en de tijdsindeling die hier bij hoort. In plaats van sporten bij de club gaan de kids lekker hangen op straat en deze leefstijl past prima bij Urban Sports. We zien daardoor veel jonge beoefenaars in deze sporten. Natuurlijk zijn er mensen van het eerste uur die nu nog steeds in de scene zitten, maar er komt veel jong talent bij”.

MEERWAARDE Urban sport wordt via het USPC naar een hoger plan getild. “Wij proberen door de inzet van (bewegings)wetenschappers, high-tech faciliteiten en vooral in nauwe samenwerking met de sporters zelf, deze sporten verder te helpen. Area51 is mede dankzij de samenwerking met BrabantSport een Home of TeamNL trainingslocatie. De Urban scene krijgt zo bij ons de kans om zich in een high performance trainingsomgeving verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd zijn wij mobiel inzetbaar voor heel Nederland.

Als alles meezit gaan straks drie vrouwelijke skateboarders naar Tokyo. BMX Freestyle is ook Olympisch geworden en in 2024 staat ook breakdance op het Olympisch programma. Hightech en wetenschap zijn daarbij nodig en ik houd me graag bezig met sport en wetenschap in die urban context. Ook geniet ik van de mogelijkheid om met goede sporters te kunnen ‘jammen’. Super om hier mijn steentje aan bij te kunnen dragen!