UIT DIE STOEL EN BEWEGEN!
Wist je dat 1 op de 10 kinderen overgewicht heeft*? Een gezonde levensstijl is voor iedereen belangrijk en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. In Brabant zetten wij hier flink op in. Eén van de vormen om bij te dragen aan een gezonde levensstijl is sport.
Ons doel voor onze prachtige regio is om haar inwoners in beweging te krijgen én te houden. Want, een provincie mét sport is sterker dan een provincie zonder sport. Meer bewegen dus! Dit geldt eigenlijk voor iedereen, maar vanuit het Fonds richten we ons specifiek op de doelgroep kinderen (en in het bijzonder basisschoolleerlingen). Zodat zij zich fitter en sterker voelen, maar ook om het geheugen én concentratievermogen te stimuleren. Redenen genoeg om hen uit de stoel te trekken.
* Bron: Gezondheidsmonitor Volwassenen GGD-en, CBS, en RIVM 2016 (juni 2021 update).
ONZE PROJECTEN
STREET LEAGUE
Met straatvoetbal is veel te winnen
FC Den Bosch, FC Eindhoven, NAC Breda, PSV Eindhoven, RKC Waalwijk en TOP Oss zijn op initiatief van het BrabantSport fonds een unieke samenwerking aangegaan, onder andere op het project Street League (straatvoetbalcompetitie). Street League is een straatvoetbalcompetitie voor scholieren van groepen 7 en 8 van de basisschool en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Waarom? Met de straatvoetbalcompetitie bevorderen we de leefstijl van jongeren, verhogen we de maatschappelijke betrokkenheid en maken we hen bewust van actuele maatschappelijke thema’s. Wie is de meest sportieve school van de stad? Gedurende het schooljaar gaan scholen de strijd met elkaar aan waarbij het niet alleen draait om het winnen van wedstrijden, maar vooral om sportief gedrag op en rondom de velden. Zo wordt voetbal als middel ingezet om leerlingen te laten bewegen en het gedrag op een positieve wijze te beïnvloeden. Via challenges en workshops brengen we daarnaast maatschappelijke aspecten onder de aandacht. Zo krijgen deelnemers bijvoorbeeld workshops over de gevaren van social media, omgaan met geld, groepsdruk en alcohol, racisme en discriminatie. Meer weten over deze unieke samenwerking?
MEER KINDEREN OP DE FIETS
Weg met de achterbankgeneratie
Het doel van dit project? Letterlijk meer kinderen terug op de fiets krijgen in plaats van op de achterbank. 1000 kinderen uit groepen 7 & 8 uit vier verschillende gemeenten, verdeeld over tien basisscholen in Brabant, krijgen drie keer een bezoek. Zo zorgen we er in samenwerking met More2Win voor dat deze kinderen meer bezig zijn met fietsvaardigheid en fietskennis. Hiermee werken we aan fietsveiligheid én het gebrek aan voldoende beweging binnen de doelgroep. Het project ‘meer kinderen op de fiets’ is een mooi en duurzaam initiatief om minimaal 1000 kinderen en ook hun ouders te inspireren met het plezier van fietsen en daarmee het belang van bewegen. We hopen dat alle deelnemers straks standaard op de fiets stappen als ze naar school of naar vriendjes/vriendinnetjes gaan. Benieuwd? Bekijk de video!
INTERACTIEVE RUIMTE
In beweging dankzij combi digitaal en fysiek
Vanuit de open inschrijving in 2021 werd onder andere het plan van Inge Poos van het Commanderij College (regio Gemert, Laarbeek en omstreken) uitgekozen. Daarmee was de interactieve ruimte op het Commanderij College een feit. Het is een plek om leerlingen in beweging te krijgen door het inzetten van digitale games zoals Nintendo Wii-Sport Games of Nintendo Switch games. De ruimte is echt ontwikkeld vanuit de gedachte dat het de leerlingen aanspreekt. Het stukje digitaal is gecombineerd met het fysiek bezig zijn. De interactieve ruimte heeft grote impact op de kinderen en zorgt ervoor dat ze structureel meer in beweging zijn, maar er zijn meerdere positieve gevolgen. Je ziet namelijk ook dat docenten van de school regelmatig een kijkje komen nemen. Hierdoor ontstaat een nieuwe vorm van communicatie tussen docenten en leerlingen. Die nieuwe vorm van communicatie brengt een bepaalde positieve flow met zich mee en dat zie je terug in de klas. Een andere positieve ontwikkeling volgens Inge is het groeien van de zelfstandigheid onder de leerlingen. Een win-win dus. Meer weten? Neem contact op met Inge.