NO SPANG; OFTEWEL GEEN STRESS!

Met het BrabantSport Fonds maken we Brabant gelukkiger en daarmee sterker maakt door sport. Onder andere om stress onder jongvolwassenen te helpen terugdringen.

Want: ruim 40% van de jongvolwassenen heeft last van stress*. En dat is niet niks! Daarom zeggen we tegen onze Brabantse jongeren; No spang, oftewel geen stress! En sport helpt daarbij! Hoe? Van active Esports tot Urban Playgrounds, stuk voor stuk zijn het maatschappelijke projecten die in het hart van de doelgroep duurzame impact realiseren. Je leest meer over de projecten op deze pagina. 

* Bron: Gezondheidsmonitor Volwassenen GGD-en, CBS, en RIVM 2016 (juni 2021 update). 

ONZE PROJECTEN

ACTIVE ESPORTS CHAMPIONSHIP

Je eigen lichaam als controller

Gaming is toch juist zittend, binnen achter een tv? Nee, dat hoeft niet zo te zijn! Scholieren in Brabant maken vanuit de wereld van Esports kennis met het lokale sportaanbod. Zij komen letterlijk in beweging, met het eigen lichaam als controller. Deelnemers gaan met een VR bril en speciaal ontwikkeld pak de strijd tegen elkaar aan door te rennen, springen, kruipen en rollen.     De wereld van games voelt vertrouwd bij jongeren, waardoor ze pas bij afloop realiseren een intense work-out te hebben gehad. De samenwerking tussen o.a. het Eindhovense PWXR en InnoSportLab Sport & Beweeg, leidt ertoe dat met ondersteuning van het BrabantSport Fonds 500 studenten de mogelijkheid wordt geboden om gratis deel te nemen. Het project richt zich op vmbo-scholieren, en dient als ‘vliegwiel’ om kinderen meer in beweging te krijgen na een lastige periode van stilzitten. We trekken kinderen hiermee letterlijk van de bank af. Wie wordt de ‘Active Esports Champion’ 2022? Meer weten over dit project en hoe gamen juist zorgt voor meer beweging?

JOIN URBAN BRABANT / CITYLEGENDS

De openbare ruimte als playground

Ruim 40.000 Brabantse jongeren inspireren om te bewegen via Urban Sports. Om zo het toenemende kijk- en zitgedrag van jongeren te verminderen. CityLegends is een sociaal- en activatieplatform dat inactieve jongeren en sporters stimuleert, verenigt en verbindt en hen op een onbewuste en speelse manier uitdaagt tot (nog) meer beweging. Het platform is ontstaan uit diverse gesprekken met meer dan 500+ jongeren waarin duidelijk werd dat sporten en bewegen vrijer en digitaler moet én beter aan moet sluiten bij de huidige belevingswereld van jongeren.  Daarnaast gaven jongeren aan dat ze behoefte hebben om de openbare ruimte te gamificeren, andere gebruikers laagdrempelig te kunnen ontmoeten op (on- en offline) social events (‘gatherings’),  beweegchallenges te houden én input te geven over hun kijk op de openbare ruimte. De CityLegends-app was volgens hen dan ook de ideale uitkomst in combinatie met een online- & offline campagne opgesteld door en voor jongeren waarbij de ‘the city your playground’ is! Join Urban Brabant ging op 1 mei live. Meer weten?