STRUCTUREEL MEER BEWEGEN VOOR MENSEN MET EEN AANDOENING OF BEPERKING

Sporten en bewegen is voor iedereen enorm belangrijk. Jong en oud, met én zonder aandoening of beperking. Mensen met een aandoening of beperking voldoen echter minder vaak aan de beweegrichtlijnen. Ook sporten, fietsen en wandelen ze minder vaak in hun vrije tijd dan mensen zonder aandoening of beperking.

In een onderzoek van het Mulier Instituut is te lezen dat (landelijk gezien) slechts 27% van de mensen met een lichamelijke beperking voldoet aan de beweegrichtlijnen en 44% van de mensen met een chronische aandoening.* Het BrabantSport Fonds investeert daarom in plannen om méér mensen met een chronische aandoening of beperking aan het bewegen te krijgen. Zo dragen we dit kwartaal onder andere bij aan de Onbeperkte Vuelta. Maar we ondersteunen meer projecten. Welke dit zijn? Je leest het hieronder. 

ONZE PROJECTEN

ONBEPERKTE LA VUELTA

Onbeperkt Vuelta maakt Vuelta voor iedereen toegankelijk  

Deze zomer start de Spaanse wielerronde La Vuelta in Nederland. Van de eerste drie etappes lopen er twee door Brabant. Deelnemers met een aandoening of beperking kunnen een deel van of de gehele route van de derde etappe van de oorspronkelijke La Vuelta afleggen. Zo is er de mogelijkheid de gehele route van 250 kilometer af te leggen omdat deelnemers er vijf dagen over mogen doen. Ook kunnen deelnemers een klein deel van de route afleggen. Iedereen bepaalt zijn of haar eigen doel; met een handbike, rolstoel, elektrische fiets, wandelend of op een andere passende manier. Iedereen kan meedoen!     Met dit project zetten we mensen met een beperking of aandoening aan tot meer bewegen én hopelijk op een structurele wijze. Ken jij iemand voor wie dit een mooi initiatief is of wil je graag zelf meedoen? Meld je aan via deze link. Inschrijven is mogelijk tot 29 juni!     Wil jij meer weten over zowel de Onbeperkte Vuelta als La Vuelta Hollanda?

SPORTDROMEN

Unieke sportdromen in vervulling brengen 

Sportdromen. Iedereen heeft ze! In samenwerking met Uniek Sporten Brabant en de sportloketten lieten wij ongeveer 30 sportdromen in vervulling gaan. Brabanders met een aandoening of beperking met een droom gaven zichzelf op of je kon een vriend/vriendin aanmelden. Binnen een jaar realiseren wij deze dromen en zorgen er op deze manier voor dat de doelgroep structureel in beweging komt. De rol van de beweegcoach is erg belangrijk gedurende dit traject. Hij/zij begeleidt de sporters in het najagen van hun droom.     Iedereen moet de kans hebben om zijn favoriete sport uit te oefenen of aan een sport deel te nemen waar zij van dromen. Een prachtig initiatief waar het BrabantSport Fonds graag aan bijdraagt. Ben jij benieuwd naar de verschillende sportdromen? Je leest er hier meer over!  

THE GOALGETTERS

Brabants G-team scoort wekelijks

‘The Goalgetters’; een reality serie over een voetbalteam uit Den Bosch op Omroep Brabant. En niet zomaar een team. Het is het oudste G-voetbalteam uit Brabant. Per aflevering maak je kennis met één van de spelers. Het dagelijkse leven van de voetballers is net iets ingewikkelder voor hen. Dat maakt de voetballers alleen maar gemotiveerder om op zaterdag samen een mooie pot voetbal te spelen. Op het voetbalveld van hun club in Den Bosch-Noord zijn ze onder elkaar en komen ze volledig tot hun recht. Als ze aan het voetballen zijn, doet hun beperking er niet toe. Wat telt is het plezier, de sportiviteit en de onderlinge vriendschap.    Het BrabantSport Fonds investeert in de documentaire van ‘The Goalgetters’. Een ontroerende serie met inspirerende verhalen voor iedereen! We hopen hiermee te laten zien dat iedereen kan sporten op zijn of haar niveau. Inspireren en motiveren, daar draait het om. Benieuwd naar deze serie?

WORKOUT ON WHEELS

Workout on Wheels geeft Brabant een boost! 

Workout on Wheels is een mobiele sportschool. Na het uitklappen transformeert de WOW-mobiel tot een volwaardige outdoor gym. De sportschool komt dus naar de mensen toe, heel fijn voor mensen die niet goed ter been zijn. Het BrabantSport Fonds investeert in dit project om eenzaamheid onder ouderen terug te dringen. Hoe dit project daarvoor zorgt? Bij Workout on Wheels wordt er altijd in groepsverband gesport. Dit maakt een sportmoment een sociaal moment. Twee vliegen in één klap!     Met de ‘WOW-mobiel’ gaan de initiatiefnemers, broers Frank en Jeroen Derks, op bezoek bij meer dan 30 zorginstellingen in heel Brabant. Met hun aanbod hopen ze honderden mensen in beweging te krijgen en aan te zetten tot meer beweging. Brabant gelukkiger én daarmee sterker maken door sport, permanent.