DÉ SPORTZOMER VAN BRABANT

Een evenement naar Brabant halen of ondersteunen doen we alleen als we er geloof in hebben dat het evenement bijdraagt aan een sterker Brabant op sportief en economisch vlak. En, we willen natuurlijk dat het rendement duurzaam is. Dat er voor langere tijd positieve maatschappelijke veranderingen tot stand komen. Van groot tot klein. Wat mochten we in Brabant dit jaar weer een geweldige sportzomer beleven met unieke evenementen zoals La Vuelta Holanda en het EK Petanque. Ook staan er nog enkele evenementen gepland in het najaar en de agenda voor 2023 wordt snel (aan)gevuld. Benieuwd? Bekijk onze evenementenpagina.

Slechts drie keer eerder startte La Vuelta buiten Spanje. Op 19, 20 en 21 augustus 2022 was het dan zover; La Vuelta Holanda. Met (internationale) toprenners, een ploegenpresentatie, een uitgebreid activatieprogramma en drie prachtige etappes door Utrecht en Brabant werd het een uniek event om mee te maken. Onze provincie vormde het decor van de tweede en derde etappe. Een geweldig wielerfeest dat ook in Brabant veel losgemaakt heeft.

WIST JE DAT

• La Vuelta in 190 landen is uitgezonden?

• Ook de kijker thuis massaal afstemde op de uitzendingen van La Vuelta Holanda? Via de NOS keken respectievelijk 2,1 miljoen en 1,5 miljoen mensen naar (een deel van) de eerste twee etappes.

• La Vuelta in Nederland boven verwachting werd bezocht? Met het geschatte aantal van 997.500 bezoekers langs de route.

• Het peloton ruim 400 km in Nederland gereden heeft en 34 parcoursgemeenten gepasseerd heeft?

• Er ook een onbeperkte Vuelta plaatsvond? Van 29 juni tot en met 3 juli kon iedereen met een chronische aandoening of beperking in vijf dagen het rondje Breda-Breda afleggen. Iedere dag namen ongeveer 60 deelnemers deel. Iedere deelnemer deed op eigen wijze mee. Met bijvoorbeeld een rollator, rolstoel, e-bike, scootmobiel of handbike en had een eigen doel. In vijf dagen tijd de hele etappe, halve etappe, 10 kilometer of 500 meter of minder. Niet aan de zijlijn, maar deelnemen en (over)winnen! Meer weten? Lees het verhaal van deelneemster Mariëtte van Meerwijk.

De Spaanse vlag wappert in afwachting van La Vuelta Holanda in ‘s-Hertogenbosch.

Het peloton wordt aangemoedigd door hordes enthousiaste Bosschenaren.

Eén groot wielerfeest in ‘s-Hertogenbosch.

Het peloton door de Grote Kerk in Breda.

Ook in Breda konden de renners rekenen op veel support.

Het peloton koerst door Breda, het decor van de start van etappe 3.

Mariëtte van Meerwijk (74) blijft niet stilzitten

'DIE ONBEPERKTE VUELTA WAS SUPER!'

Een leven vol sport. Dat is tot nu toe de leidraad voor Mariëtte van Meerwijk. In haar prachtige en goed aangepaste woning in Terheijden blikt ze terug op haar sportieve eerste 70 jaar. Vanzelfsprekend gaat het vooral over het onlangs behaalde succes tijdens de Onbeperkte Vuelta. Hier fietste ze op haar driewieler maar liefst 246 kilometer door West-Brabant. ‘Stilzitten kan ik niet. Als ik niets doe, worden mijn zenuwpijnen erger. Gelukkig houd ik van sport en kijk ik al uit naar het volgende evenement. Wie weet wordt dat wel een afdaling op een zitski. Hoewel ik niet van de kou houd in verband met mijn zenuwpijnen.’

WIST JE DAT

Groene karavaan trekt door Utrecht en Brabant.

La Vuelta Holanda als allereerste wielerevenement ter wereld een Groene Karavaan organiseerde? Deze reed voor het wielerpeloton op 19, 20 en 21 augustus en bestond uit alleen maar duurzame voertuigen met een duurzame boodschap. Ook werden er langs het parcours speciale eco-zones ingericht waar renners hun afval konden achterlaten. Van al het gebruikte promotie- en communicatiemateriaal worden nieuwe producten zoals een laptoptassen en shopperbags gemaakt. De opbrengt van de verkoop gaat deels naar het goede doel van La Vuelta Holanda: het Fonds Gehandicaptensport .

Er ook vele bedrijven uit ons eigen netwerk (onze aanvoerders van ambitie) betrokken waren bij La Vuelta Holanda? Zo was Triple Double official partner van La Vuelta Holanda op sportmarketinggebied, verzorgde Heuvelman Sound & Vision B.V. de audiovisuele ondersteuning en nam More2Win het initiatief voor de eerste groene reclamekaravaan ooit. Movico verzorgde de mobiele faciliteiten voor de koers zoals de finishstraat, jurycentrum en podium. Arriva zette speciale pendelbussen in om alle wielerliefhebbers op de plek van bestemming te krijgen. Na de finish in Breda vlogen de renners zo snel mogelijk via Eindhoven Airport NV naar Spanje. Holla legal & tax zorgde als legal partner voor alle contractuele en juridische advisering.

Er ook kansen zijn voor Nederlandse ondernemers om in Spanje zaken te doen? In dat kader werden er twee evenementen rondom Zakendoen in Spanje georganiseerd in Utrecht en in ’s-Hertogenbosch. Het event in ’s-Hertogenbosch werd georganiseerd door de gemeente Breda, de gemeente ‘s-Hertogenbosch, de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), Netherlands Business Support Office Barcelona (NBSO) en BrabantSport.

Ondernemers op bezoek bij de Service Course van Team Jumbo-Visma in 's-Hertogenbosch.

Er voor het eerst in de historie van het wielrennen er speciaal voor een gastland een eigen leiderstrui is ontworpen? De leider in het algemeen klassement van de Vuelta droeg op Nederlandse bodem deze trui. De trui werd ontworpen door de Brabantse modeontwerper Mattijs van Bergen die ook jurken voor Koningin Maxima ontwerpt.

Team BrabantSport ambassadeur Mike Teunissen in de unieke rode leiderstrui.

Team Jumbo-Visma onderweg naar het eerste succes in Utrecht.

Er ook Nederlands succes was? De winst van Team Jumbo-Visma in de ploegentijdrit legde hier de basis voor. De speciaal voor de Nederlandse etappes ontworpen rode trui werd gedragen door Robert Gesink en Mike Teunissen, terwijl teamgenoot Edoardo Affini hem meenam naar Spanje. Ander Nederlands succes was er voor Julius van den Berg. In de bergtrui reed hij door zijn woonplaats Roosendaal. Hij behield de bergtrui ook in de derde etappe.

Basisschoolleerlingen maken kennis met de brede fietssport.

Er vanaf 100 dagen voor de start van La Vuelta Holanda 350 side-events georganiseerd zijn? Maatschappelijke organisaties, culturele instellingen, sportverenigingen, kunstenaars, ondernemersorganisaties, scholen en inwoners; iedereen deed mee! Een mooi voorbeeldproject is ‘Meer kinderen op de fiets

De Zuiderwaterlinie het decor vormde tijdens het eerste deel van de etappe 's-Hertogenbosch naar Utrecht en tijdens de 3e etappe in Midden- en West-Brabant? Een linie met een grote Spaans-Brabantse historie. Ooit verdedigde de Nederlandse Republiek zich tegen Spaanse aanvallen met linies in het zuiden van het land. Door het water slim te gebruiken als verdedigingsmiddel, hielden ze de Spanjaarden succesvol tegen.

Weilandkunst over de Zuiderwaterlinie.

Foto: De Reuringsdienst

De renners tijdens de 3e etappe oog in oog met de Brabantse Wal stonden? De Brabantse wal is kenmerkend voor het landschap van West-Brabant. Bij Woensdrecht reed het peloton tegen de Brabantse Wal op en konden daar punten voor het bergklassement pakken. Er werd tijdens etappe 3 gefietst door de bakermat van de Nederlandse wielersport, zoals St. Willebrord, de fietsallee in de gemeente Alphen-Chaam en Hoogerheide.

Het wielerpeloton passeert de Brabantse Wal.

De jongste jeugd fietst over het officiële La Vuelta Holanda parcours in Breda.

Er tot en met 21 augustus 74 Dikke Banden Races georganiseerd zijn en ook de allerkleinsten al meededen bij de Ukkie Pukkie Races? Dat leverde in totaal in heel Nederland ruim 4100 deelnemers op. Kinderen konden zelfs op het officiële parcours in Breda fietsen voordat de profrenners finishten. Na 21 augustus zijn er nog 33 Dikke Banden Races gepland.

La Vuelta Holanda niet mogelijk was zonder vrijwilligers? In het totaal zijn er in het weekend ruim 1350 vrijwilligers aan de slag geweest.

Wielericonen Jan Janssen (1967) en Joop Zoetemelk (1979) de enige Nederlanders zijn die La Vuelta op hun naam hebben staan? Beide iconen waren tijdens La Vuelta Holanda enorme publiekstrekkers en ontvingen veel eerbetoon.

Jan Janssen met zijn speciale eerbetoon.

Joop Zoetemelk met de unieke rode leiderstrui.

SAMEN STA JE STERKER

Dankzij La Vuelta Holanda wisten vele organisaties elkaar te vinden. Eén van de meest bijzondere samenwerkingen is die tussen de publieke (en private) partners. Van een afstand lijkt het een vanzelfsprekendheid, maar dat is het niet. Gemeente Utrecht, Gemeente Breda en Gemeente 's-Hertogenbosch, Provincie Utrecht en Provincie Noord-Brabant, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport én BrabantSport werkten als één team samen om van La Vuelta Holanda een groot succes te maken.  Het versterkte ook andere banden binnen Brabant. Onder andere met VisitBrabant. Weten op welke manier?

VISITBRABANT EN BRABANTSPORT BOUWEN BRUG TUSSEN ONDERNEMERS EN OVERHEID

VisitBrabant en BrabantSport begonnen ooit vanuit dezelfde gedachte: een brug bouwen tussen de overheid en de maatschappij. De ene vanuit de leisure, de andere vanuit de sport, twee branches die heel veel raakvlakken hebben. De directeuren van beide organisaties, Heleen Huisjes en Michel Reinders, vertellen over hun samenwerking met dat ene zelfde doel: Brabant op de kaart zetten. De Vuelta van deze zomer was daarvan het lichtende voorbeeld. ‘Het is soms moeilijk voor verschillende instanties en bedrijven om over de grenzen te gaan. Op dat kruispunt werken wij.’

Heleen Huisjes en Michel Reinders

Heleen Huisjes en Michel Reinders zitten tegenover elkaar in het SX-gebouw op Strijp-S. De sfeer is vrolijk. De twee directeuren van respectievelijk VisitBrabant en BrabantSport praten druk na over de Vuelta, dat op deze middag nog maar een paar dagen achter hen ligt. De glimlach is steeds hun metgezel; wat was het een mooi evenement en wat liep alles gesmeerd.

De Spaanse wielerronde die dit jaar in Utrecht startte en door Brabant toerde, is hét voorbeeld van hoe de twee organisaties elkaar versterken. VisitBrabant doet dat vanuit de vrijetijdsbranche, BrabantSport vanuit de sport. Beide hebben dus een maatschappelijk doel, met daarbij een andere insteek. Maar juist omdat hun taak in het zowel verbinden als aantrekken van de maatschappij ligt, is er in de praktijk veel overlap. En zo bundelen de teams regelmatig hun krachten. MAMMOETTANKER Beide organisaties zijn nog jong. VisitBrabant is acht jaar oud, BrabantSport slechts vijf. En ze ontstonden allebei vanuit dezelfde vraag: er was een schakel nodig die de overheid met de samenleving kon verbinden, op zowel sportief niveau als op economisch en maatschappelijk.

Het doel voor VisitBrabant is het verbinden van partners en projecten, het versterken van de vrijetijdssector en bezoekers en bewoners verwonderen met al het moois dat Brabant te bieden heeft; met het juiste aanbod van sport, recreatie en verblijf levert het zo een bijdrage aan regionale uitdagingen zoals leefbaarheid en werkgelegenheid. Het doel voor BrabantSport is dan weer om de regio sterker te maken door sport – in de breedste zin van het woord. ‘De overheid is als een mammoettanker. Als die eenmaal in beweging is dan is-ie ook goed in beweging, maar hij kan minder goed schakelen. Onze organisaties zijn als de speedboot die nodig is om te handelen’, verwoordt Reinders het. Huisjes vult aan: ‘Daarnaast hebben wij kennis van de markt en leggen de verbinding tussen de twee. In feite zijn we tweetalig.’

Ze hebben een link met de overheid, maar met een moderner gedachtegoed: ze zijn beide zeer ondernemende organisaties die juist dichtbij zowel de ‘gewone man’ als bedrijven staat, die het ook handvaten geeft. ‘Wij bevinden ons buiten het politieke speelveld en zijn uitvoeringsgericht’, zegt Reinders. Huisjes: ‘Wij hebben niet direct te maken met alle processen en democratische besluitvormingen, maar staan er wel mee in verbinding.’

ZOEF-ZOEF

Evenementen zijn daarvan – nogmaals – maar een onderdeel, maar ze zijn bij uitstek een voorbeeld van de kansen die ze bieden voor beide organisaties en hun doelen. ‘De Vuelta, bijvoorbeeld, is veel meer dan zoef-zoef, er flitst een peloton door de provincie’, zegt Reinders. ‘We investeren geld, inzet en tijd om te zorgen dat zo’n evenement ook maatschappelijk en economisch iets opbrengt voor Brabant.’ Zo werden side-events georganiseerd als de Dikke Bandenraces (voor de jongste fietsfans), de Onbeperkte Vuelta (voor mensen met een chronische ziekte of handicap) en lanceerde BrabantSport ‘Het rondje van’: een selectie van vier verschillende wielerroutes speciaal samengesteld door Mike Teunissen, Marianne Vos, Thalita de Jong en Yara Kastelijn.

Vier van de Team BrabantSport-ambassadeurs namen de Brabander mee naar prachtige plekken in onze provincie. Dit alles natuurlijk om de sport te promoten, zoals BrabantSport dat doet, maar ook het beleven van Brabant staat centraal, en daarin komt VisitBrabant om de hoek kijken. ‘We hebben VisitBrabant nodig om een impuls te krijgen vanuit de vrijetijdssector’, aldus Reinders. Huisjes: ‘En wij gebruiken de sport om mensen aan te trekken.

Sinds corona is het aantal mensen dat fietst verdubbeld. Daar zetten we op in: Brabant is namelijk dé fietsprovincie van Nederland. We hebben een fantastisch aanbod van een mix tussen steden en groen en betrekken waar het kan de topsport daarbij om nog meer aantrekkingskracht te krijgen. De Vuelta maar ook het Team Jumbo-Visma dat het nu heel goed doet: zoals BrabantSport dat met hun ambassadeurs deed, zo ontwikkelden wij samen met hen routes die amateurwielrenners het hele jaar door kunnen fietsen en waarin ze een leuke link hebben met de voorbeelden op tv.’ Met het label Brabantse Fietscafés maakt VisitBrabant de fietsbeleving in Brabant compleet. ‘Deze horecagelegenheden met faciliteiten speciaal voor fietsers bevinden zich vaak aan of vlak bij de fietsknooppuntroutes in Brabant. De perfecte tussenstop voor wielerploegen, maar ook voor fietsers die hun elektrische fiets willen opladen of gezinnen die even willen pauzeren en genieten van die typisch Brabantse gastvrijheid. Zo beleven mensen Brabant vanaf de fiets.’ WISSELWERKING MET BEDRIJFSLEVEN

De lobby om het evenement naar Brabant te halen begon in 2016. Het doel was om 550.000 tot 600.000 mensen naar het parcours te trekken. Dat werden er … bijna 1 miljoen (!). Zonder de inzet van het bedrijfsleven was dat niet mogelijk geweest. Zo speelden verschillende aanvoerders van ambitie van BrabantSport hun rol tijdens de Vuelta: van het faciliteren van tv-schermen door de hele stad zodat de fans niet bij elkaar zouden drommen bij de start, tot de bouw van de finishstraat en het podium door het Brabantse bedrijf Movico.

Aan dynamiek in Brabant geen gebrek, en juist omdat VisitBrabant en BrabantSport daarop inzetten, profiteert ook het bedrijfsleven daarvan. ‘De vraag die bij veel bedrijven speelt, is: hoe kom ik aan talentvolle mensen?’, aldus Reinders. ‘De regio speelt daarin een grote rol. Een bruisende omgeving waar het ook leuk wonen is, biedt potentiële werknemers niet alleen op werkgebied een leuk vooruitzicht, maar ook privé. Sport speelt daarin een grote, sociale rol. Brabant is dan ook niet alleen een provincie waarvan je ziet dat er gepresteerd wordt, maar er is ook wat te beleven en mensen komen er graag naartoe.’

Ook VisitBrabant werkt nauw samen met honderden ondernemers uit de Brabantse vrijetijdssector. Met hen wisselen ze kennis uit en daarnaast biedt VisitBrabant hen dienstverlening op het gebied van marketing. Zo ondersteunt VisitBrabant deze ondernemers in onlinepresentaties en internationale zichtbaarheid én krijgen ze de mogelijkheid een rol te pakken in de (inter)nationale marketingcampagnes ter promotie van Brabant. ‘Bedrijven zijn gericht op hun eigen organisatie’, zegt Huisjes. ‘Logisch. Maar er zijn tussen al die verschillende bedrijven heel wat gemene delers waarin ze elkaar kunnen versterken. Het is voor hen een opgave om daarnaar op zoek te gaan en wij kunnen hierin een rol spelen.’ Huisjes geeft het voorbeeld van internationaal georiënteerde bedrijven. ‘Vanuit onze kennis helpen wij hen met de communicatie. Een Belg spreek je op een andere manier aan dan een Duitser en ons team biedt daarvoor de juiste teksten, de juiste beelden, et cetera.’ Bedrijven hebben vaak namelijk niet de uitvoerende kracht om over grenzen heen te gaan. VisitBrabant combineert vrijetijdsaanbod, bijvoorbeeld in een 48-uursarrangement in Brabant, en bereikt zo wél die internationale bezoeker, waarmee het de provincie als shortstaybestemming op de kaart zet. ‘Op het punt waar die grenzen samenkomen, op dat kruispunt, werken wij’, zegt Huisjes. Niet alleen tijdens de Vuelta, maar over heel de lijn. Zo maken VisitBrabant en BrabantSport Brabant samen sterker.

Even terugblikken

DE EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN PETANQUE 2022

De Parade in 's-Hertogenbosch werd van 13 t/m 17 juli omgedoopt in een heus petanque walhalla. De beste petanquespelers van Europa streden op 22 overdekte petanque banen om de Europese titels in de categorieën tête-à-tête (mannen en vrouwen), doubletten (mannen, en vrouwen) en mix (man/vrouw). Naast het bekijken van de wedstrijden van het allerhoogste niveau, genoten toeschouwers op Bossche wijze van lekker eten en drinken, muziek en andere vormen van entertainment.

EK PETANQUE IN DE STIJD TEGEN EENZAAMHEID

Heel belangrijk was bovendien de maatschappelijke spin-off van het evenement. Eén van de doelstellingen van de Europese Kampioenschappen Petanque 2022 was om eenzaamheid terug te dringen. Onder meer door oud én jong aan te moedigen en gebruik te maken van de bestaande petanquebanen in de stad. Daarnaast heeft het project "de Brabantse Boules" veel losgemaakt. Met name ouderen en alleenstaanden voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Zelfs onder jongeren speelt eenzaamheid een rol. Vaak is het leggen van nieuwe contacten en deze voor langere tijd te onderhouden moeilijk. Velen uit de doelgroep ontwikkelen of ervaren daardoor sociale eenzaamheid. In aanloop naar de Europese titelstrijd konden oud en jong in verschillende gemeenten meedoen aan jeu de boules wijktoernooien. Naar aanleiding van een succesvolle pilot in 2021 in ’s-Hertogenbosch werden de Brabantse Boules nu door heel Noord-Brabant uitgerold; in ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Breda, Roosendaal, Helmond en Eindhoven.

VIND ONS OOK OP SOCIAL MEDIA